Kimine göre diktatör, kimine göre "Komünizmin rehabilite edilmiş modeli"nin uygulayıcısı.
Kardeşi Raul Castro ve Ernesto "Che" Guevara'nın da bulunduğu arkadaşları ile Maestra Dağları'nın odağında çarpıştıkları Batista'nın kuvvetlerini yeneli 50 yıl geçti.. Hatırladıklarımız bugünlerin temellerinin atılması ve Batista'nın Dominik Cumhuriyeti'ne kaçması..
1959'un ilk günlerinde girdikleri Havana'dan şu tarihe kadar çıkmadılar ve çıkacak gibi de görünmüyorlar. Hızla kamulaştırılan yabancı şirketler ve halka tahsis edilen pek çok çiftlik, onun halkın kahramanı olmasını sağladı. Şöyle ki, yaptığı hamlelerden rahatsızlık duyan Küba Sosyalist Halk Partisi'nin tepkisi üzerine istifa etmiş fakat halkın yüksek sesiyle tekrar başbakan olmuştur. 1960lı yılların ortasında başlattığı okuma-yazma seferberliği ile okuryazarlık oranını %90 gibi, o günler için ciddi bir noktaya çıkarmasının yanı sıra, sağlık hizmetlerini de gözden geçirerek geniş çaplı bir yenilemeye imza attı. Sayısız suikast girişiminden kurtulan Castro halen bir halk kahramanı..
Fidel Alejandro Castro Ruz, 1959 yılından beri yürütmekte olduğu Küba Devlet Başkanlığı görevini 19 Şubat 2008 itibariyle bıraktı, onunla birlikte Güney Amerika da büyük -belki de kalan yegane- liderini kaybetti. Bu kararı bazı ülkelerde olumlu tepki yarattı tabii ki. Amerika da demokratik bir yol seçilmesi halinde ülkesinin elinden gelen tüm yardımı yapacağını açıkladı. Yarattıkları demokrasi götürmek kavramı Güney Amerika'da pek popüler olmasa gerek..
Kardeşi Raul Castro, ülkenin aynı yolda ilerleyeceğini ve emperyalist devletlerin ağızlarının sulanmamasını söylemişti geçtiğimiz günlerde. Güney Amerika kale olarak durabilir mi bunu da zaman gösterecek..
0 Yorum:
Yorum Gönder