Uyarı!

Bu blogda sinema, kitap ve müzik ile ilgili yazılar bulabileceğiniz gibi; deli saçması üretimlerimizle de karşılaşabilirsiniz.

Yazarlar

One Flew Over the Cuckoo's Nest

2008/05/15


Jack Nicholson'ın, göründüğü tüm sahnelerde oyunculuk dersi verdiği, Louise Fletcher'ın kendine hayran bıraktığı 1975 yapımı 5 Oscarlı film, ülkemizde "Guguk Kuşu" adıyla gösterilmişti. Geçtiğimiz aylarda şifresiz bir kanal da filmi yayınlayarak hafızalarımızı tazelemişti.

Film bir kitap uyarlaması.. Akıl hastası olmadığı halde hapishaneden akıl hastanesine nakledilen, sistemin çıldırttığı, kendi içinde çok fazla gel-git yaşayan bir adamın liderlik özelliği sayesinde hastanedeki ortamı nasıl değiştirdiğine tanık oluyoruz.. Filmin senaryolaştırıldığı kitabı okuyanlar, film ve kitabın çeliştiği noktalar olduğundan bahsediyorlar, kitabı okumadığım için bu konuda pek bir şey söyleyemeyeceğim ancak fikir edinebildiğim bir nokta var ki sadece kitabı okuyanlar ve sadece filmi izleyenlerin birleştiği bir düşünce var; çok güzel olduğu. Öyledir ki yıllar sonra aklınıza gelebilecek pek çok sahne barındırır içinde.

Söz konusu filmin Türkiye'de yayınlandığı tarih olan 1981'de varlığı söz konusu bile olmayan bendeniz filmi izledikten sonra nasıl bu kadar güzel olabiliyor ve neden bitiyor diye kendimi yediğimi hatırlarım liseye yeni başlamış halimle.. Jack Nicholson'ın spikerliği halen gelir aklıma, As Good as It Gets filmindeki "shut up kids!" mottosu ile birlikte Jack Nicholson lafı geçtiğinde flashback yaşatır daimi..
Bu filmi edinmek lazım, arşivleyip çoluk çocuk için saklamak lazım..

4 Yorum:

Adsız dedi ki...

tüm filmlerini işe yaramaz bulduğum jack nicholson yine boş bir iş yapmış bu filmde oynayarak

baha dedi ki...

Tamam zevkler ve renkler de..

Carpilirsin =)

Flying Dutchman dedi ki...

Çarpılmak ne kelime, Shining'i de içine aldığından bu yorum, direk yamulursun diyelim

baha dedi ki...

Baska biriyle mi karistirdi acaba..